Serafia Olausson,Häljebol, och Sofia Klingborg,Växjö, har blivit bekanta då de båda går på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen,Stockholm. De läser om mänskliga rättigheter och i Serafias fall även dokumentärfotografi. Under närmare två månader, januari-mars i år gjorde de en fältstudieresa till Kenya. Där var man under fem veckor på en skola för barn med mentala funktionshinder. De hade själva tagit reda på skolan som ligger sju timmars bussresa från huvudstaden Nairobi nära Victoriasjön. Skolan har etthundratjugo elever varav sjuttio är pojkar och resten flickor i åldrarna 6-20 år.
Ett tjugotal personer hade kommit till Vikingacentret i Nysäter för att lyssna på och se bilder från besöket med Serafia och Sofia på plats.
Först berättade de om Afrika i stort.
-Man hör bara om krig, fattigdom,droger och sjukdomar men det finns även många ljusa sidor, sade Serafia. Det nyss nämnda finns naturligtvis och är stora problem men det finns en stor optimism och framåtanda också.
Afrika har 55 länder och arealen är lika stor som Kinas,Indiens,USA:s och Mexikos tillsammans. Kenya har fyrtiofem miljoner invånare och är en tredjedel större än Sverige. Över sextiotgalet språk finns men swahili och engelska är de nationella. Landet lydde under Storbritanien mellan 186 och 1963 som en koloni. Åttio procent är kristna, missionen var stark, och elva procent är muslimer.
-Religionen har stor betydelse, säger Sofia. Röda Korset har hög status i kenya och finns på sextiofem olika platser och med olika projekt. 1200 är anställda och det finns 100.000 volentärer. Områden man är verksam inom kan vara blodgivning, mat och näring, vattenfrågor och upplysning om HIV/AIDS, sex och drogfrågor samt annat inom samlevnad och relationer. Goda kontakter finns med polis, ambulans och sjuksköterskevård och andra medicinska centra.
-Fortfarande är det belagt med en del skam att få mentalt handikappade barn men det sker en långsam positiv förändring, sade Serafia.
-Man trodde att det var ett straff från Gud och även sjukdomar trodde man förr att man "förtjänade".
-Men då soldater kom hem med fysiska handikapp så så man att de kunde få plats och göra nytta i samhället och år 2007 skrev man under FN:s resolution om handikappades rättigheter fast det är lång väg att gå, sade Sofia.
Efter att ha givit en bakgrund visades bilder från skolans vardag och en film med fyra elever i focus.
-En viktig sak är att försöka få eleverna att jobba med händer ex. sy och lära hantverk så man har det praktiska med sig ut i livet efter skolan, sade Serafia. Mycket musik och dans fanns med under dagarna liksom premiärdag för funktionshandikappade från olika skolor på idrottsarenan.
-Det var faktiskt första gången det skedde, sade Sofia. Efterfilmen gavs tillfälle till frågor och både Serafia och Sofia verkar vilja fortsätta med internationellt arbete och kanske även åka tillbaka till Afrika. Publiken gav en varm applåd för den goda insats som Serafia och Sara gjort. Kaffe, smörgås och de kenyanska bröden mandazi smakade bra och en del av de elevarbeten som fanns i form av halsband fick strykande åtgång.
-Pengarna går naturligtvis till skolan, sade både Serafia och Sofia. Ikväll finns det möjlighet att höra Serafia och Sofia samt se deras bilder och film i Säffle Församlingshem. det är ett samarbete mellan Säffle församling och Röda Korset.
<< Tillbaka